Blog

Metal Geri Dönüşüm Kutularına Neler Atılır

Metal geri dönüşüm kutuları, atıkların tekrar değerlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Ofislerde, açık alanlarda, okullarda ve daha pek çok alanda bulunan geri dönüşüm kutuları ile atıkları ayrıştırmak daha kolay bir hale gelir. Geri dönüşüm kutuları renklerine göre ayrılır. Farklı renkte olan kutular, farklı atıklar için kullanılır. Atık kutuları şu şekilde sınıflandırılır:

  • Mavi kutular, kâğıt ve karton atıkları için kullanılır.
  • Plastik atıklar, sarı kutularda toplanır.
  • Cam atıkların atıldığı kutular yeşil renktedir.
  • Metal atıklar, gri kutularda toplanır.
  • Organik atıkların toplandığı kutular kahverengidir.
  • Geri dönüşüme uygun olmayan atıklar için siyah renkli kutular kullanılır. Tıbbi atıkların toplandığı kutular ise turuncudur.

Metal Atıklar Nelerdir?

Metal atıklar arasında bulunan pek çok üründen bahsedebiliriz. Alüminyum içecek kutuları bunların başında gelir. Aynı zamanda yağ ve salça gibi gıda malzemelerinin piyasaya sunulması için kullanılan tenekeler de bu tür atıklara girer.

Konserve yapımında kullanılan ambalajlar, çatal ve bıçak gibi gereçler de metal atık olarak değerlendirilir. Metal atıklardan bir diğeri de alüminyum folyolardır. Bu atıklar, metal geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.

Metal Atıklar Nasıl Geri Dönüştürülür?

Metal geri dönüşüm atıkları ilk olarak uygun bir alanda toplanmalıdır. Toplanan metal atıkların ikinci safhada ayrıştırılması gerekir. Sınıflandırma aşamasında türlerine göre metallerin ayrılması söz konusudur. Ayrıca atıkların kalitesine göre de bir sınıflandırma yapılmalıdır. Ne kadar kaliteli atık kullanılırsa üretilen ürün de o kadar kaliteli olur.

Geri dönüştürülebilir metal atıklar; kırma, ezme, parçalama aşamalarından geçirilir. Ayrıca eritme, temizleme ve son olarak katılaştırma aşamaları da vardır. Katılaştırılan metaller, üretim sürecinde kullanım için fabrikalara sevk edilir. Metal atıklar geri dönüşüm sürecinde kullanıldığı takdirde ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunar.

Metal Atıkların Geri Dönüştürülmesinin Faydaları Nelerdir?

Metal hurda geri dönüşüm sürecinin pek çok faydası vardır. Enerji tasarrufu sağlanması, hammadde harcamalarının azalması gibi pek çok faydadan bahsedilebilir. Ayrıca doğanın daha az kirlenmesi noktasında da geri dönüşümün ciddi faydalarından söz edilmesi mümkündür.

Metal sıfır atık kutuları metal ürünlerin kullanıldığı yerlerde bulunmalıdır. Özellikle evlerin ve iş yerlerinin yakınlarına bu kutulardan koymakta fayda vardır. Metal atıkların geri dönüştürülmesi ile elde edilecek faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bir ton metal geri dönüşümü ile 1.3 kg hammadde tasarrufu elde etmek mümkündür.
  • 1 ton metalin geri dönüştürülmesi neticesinde 95 kg sera gazının doğaya salınması engellenir.
  • Ayrıca 1 ton metal ile elde edilecek enerji tasarruf miktarı 642 kwh’dir.
  • Enerji tasarruf oranının, geri dönüşüm sürecinde %90 olduğundan bahsedebiliriz.
  • Depolama noktasında da tasarruf sağlanır. 1 ton metal geri dönüştürülürse 3 depolama alanı miktarında tasarruf elde edilir.

Tüm bu faydaların elde edilmesi için toplumun ve üreticilerin geri dönüşüm konusunda bilinçli hareket etmesi gerekir. Ayrıca en çok atık üreten sanayi sektöründe de geri dönüşüm bilinci oluşması önemlidir.

Bir yanıt yazın