Toplum sağlığını korumak için önemli olan ürünlerin başında ise tıbbi atık kutuları geliyor.
Tıbbi atık kutuları ağırlıklı olarak sağlık merkezlerinde ve hastanelerde karşımıza çıkıyor. Değişen modellerde kaşımıza çıkan bu ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması insan ve toplum sağlığı adına oldukça önemli. Peki, tıbbi atık kutusu nedir? Tıbbi atık kovası fiyatları ne kadardır? Tıbbi atık kutusu modelleri nelerdir? Tıbbi atık kutuları nerelerde kullanılır? Merak ettiğiniz tüm cevapları yazımızda bulabilirsiniz.
Tıbbi atık kutusu nedir?
Tıbbi atık kutusu içerisinde tehlikeli kimyasallardan enfeksiyona, kesici ve delici aletlerden toksik maddelere kadar birçok madde ve materyaller bulunabilen tıbbı atıkların konulduğu kutular olarak tanımlanıyor. Tıbbi atıkların insanlara bulaşmayacağı şekilde, güvenli bir ortamda muhafaza edilmesi ve imha edilmek üzere gönderilmesi adına son derece önem taşıyor. Çünkü tıbbi atıklar toplanıp imha edilmedikleri zaman yaygın hastalıklara, salgınlara, zehirlenmelere ve radyoaktif maddelerle temasa neden olabiliyor.
Neler tıbbi atık sayılır?
22.07.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre tıbbi atık şöyle tanımlanıyor: Ünitelerden kaynaklanan, yönetmeliğin EK-2 tablosunda C, D ve E grupları altında yer alan enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici atıklar ve türevleri… Toplanıp imha edilmeyen tıbbi atıklar enfeksiyona neden olabilecek patojenler içerebiliyor ve DNA’yı etkileyecek toksik maddelerle temasa neden olabiliyor. Bu noktada tıbbi atıkların toplanırken de çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizmekte fayda var.
Bilindiği gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok araç gereç bir defa kullanılıyor ve kullanımın ardından imha edilmeleri gerekiyor. Tek kullanımlık tıbbi cihazlar ve tıbbi malzemeler imha edilmezlerse dünyaya geri dönülmez zararlar verebiliyor. İnsanların yanı sıra hayvanlardan bitkilere her canlı bu durumdan olumsuz etkileniyor. Neşter, enjeksiyon iğnesi, maske, eldiven, gazlı bez ve ilaçlar tıbbi atıklar arasında akla ilk gelenler. Sağlık kuruluşları, hastane ve eczanelerdeki tıbbi atıklar hali hazırda tıbbi atık kovası içinde biriktiriliyor.
Tıbbi atık kovası nerelerde kullanılmalıdır?
Tıbbi atık kovası, ismiyle müsemma düşünülerek yalnızca sağlık kurumlarında kullanılacak diye bir kural yok. Aslına bakılırsa tıbbi atık kutuları evlerde, okullarda, iş yerlerinde de kullanılması gereken ve bu açıdan hayati değer taşıyan ürünler… Her ne kadar aklımıza gelmese de evlerimizde de sık sık tıbbi çöp üretiyoruz. İlaç şişeleri bu tıbbi çöplerin başında geliyor. Bunun yanı sıra tarihi geçmiş ilaçların da dikkatsiz bir şekilde her çöp kutusuna atılması doğru değil. Evlerde bulundurulmasa da tıbbi atıkların biriktirilip en yakında bulunan tıbbi atık kutusuna atılması toplum sağlığına ciddi anlamda katkı sağlıyor.
Tıbbı Atık Kutularına Neler Atılır?
- Kullanılmış önlük, eldiven ve maske
- Kan ve kan toplama ürünleri
- Kan bulaşmış olan her şey
- Atık diyaliz ekipmanları
- Bakteri ve virüs içerebildiğinden hava filtreleri
- Karantina gereçleri
- Enjektör iğneleri
- Vücut parçaları
- Plasenta
- Organik parçalar
- Deney Hayvanları leşleri, kanı organları
- Enfekte bir hayvan ya da kişiye temas eden tüm nesneler
- Enfekte hayvanlar
- Deney nesneleri
- Bistüri
- İlaçlar, serumlar, radyoaktif madde içeren sıvılar
Tıbbı atık kutusu modelleri
Tıbbi atık kutusu modelleri açısından öne çıkan ilk konu tıbbi çöpleri dışarı koku veya sıvı çıkmayacak şekilde muhafaza etmesi oluyor. Aynı zamanda tıbbi atıkların diğer atıklarla karışmaması da önemli bir konu çünkü bilindiği gibi günümüzde pek çok atık dönüştürülebiliyor. Ancak tıbbi atıklarla karışan diğer atıkların dönüştürülmesi tehlikeli olabiliyor. İşte bu noktada karşımıza renkler çıkıyor. Sağlık kuruluşlarında, toplanan atıklar için üç grupta ve üzerinde özel işaretleri bulunan üç farklı renk poşet kullanılıyor. Ardından kırmızı tıbbi atık poşetlerine konularak ağızları sıkıca bağlanıyor ve son olarak tıbbi atık kovası içine atılıyor.
Tıbbi atık kovası fiyatları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Projesi kapsamında atık kutuları açısından bazı standartlar belirledi. Bu standartlara uygun olarak üretilmiş ürünleri uygun fiyatlarla internet üzerinden satın almak hem kolay hem de çok daha tasarruflu. Siz de toplum sağlığına katkıda bulunmak, dünyayı korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir dünya emanet etmek istiyorsanız tıbbi atıklarınızı tıbbi atık kutularında biriktirmelisiniz.